Какви са рисковете при пътуванията, които поемат пътниците, разкрива Габриела Руменова,

...
Какви са рисковете при пътуванията, които поемат пътниците, разкрива Габриела Руменова,
Коментари Харесай

Какви са рисковете при пътувания, организирани през социалната мрежа

Какви са рисковете при пътуванията, които поемат пасажерите, разкрива Габриела Руменова, от " Ние, потребителите “. Програмата да не бъде изпълнена въобще или както е дадено, още разноски и неспособност за продължение на екскурзията или за връщане назад без помощ и подкрепа са част от рисковете, които феновете на пътувания поемат, когато се доверяват на туристически предложения в обществените мрежи, казва тя пред БНР.

Според нея е важно да се интересуваме кой ни предлага пътуването и да се доверяваме единствено на физически и юридически лица, които имат регистрация като туроператори или турагенти по Закона за туризма и извършват тази активност професионално.

Вижте кой какво значи това, с цел да нямате проблеми по време на пътешестване

" За да провежда туристическо пътешестване, обещано лице би трябвало да има регистрация като туроператор или турагент. Справка може да бъде осъществена в регистъра на страницата на Министерство на туризма. Когато проверим дали това лице попада в регистъра, освен би трябвало да се уверим, че то е там, само че и да прочетем всички данни за него – регистрационен номер, съществуване на дейна застраховка " професионална отговорност “, осигурител, номер на застраховката, датата на подписване на застраховката, годност и предел “, съобщи Руменова.

Туроператорите са длъжни да имат застраховка " професионална отговорност “, която покрива породени вреди в резултат на неразплащане с контрагенти и снабдители, в това число при несъстоятелност и неплатежоспособност на туроператора. Те би трябвало да работят единствено с категоризирани туристически обекти, да сключат договор за проведеното пътуване с всеки от туристите и да извършват поетите авансово избрани в контракта и общите условия задължения. При анулация на пътуването или значителни промени в авансово избраните параметри следва да възстановят отчасти или напълно заплатената сума.

" Ако сме се доверили на лица, които не са търговци и нямат нужната регистрация и се появи проблем, уреждането му ще е комплицирано. Спорът, който би зародил, в случай че те въобще бъдат открити, ще е между две физически лица и ще може да бъде уреден единствено в съда ", сподели още Руменова.

Тя добави, че в тези случаи Законът за отбрана на потребителите не се ползва, органите на реда могат да се намесят, само че лишава време и не всеки път е сполучливо. 

Легитимните туроператори и турагенти могат да дават и друга значима предварителна информация, отвън отговорностите им по закон, в духа на професионалното реализиране на активността. Например, за паспортния режим в страната, възможни наложителни ваксини, код за обличане в страната или мястото за настаняване и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР